Ile jest szynki w szynce? Wędliny domowe, tradycyjne czy jeszcze istnieją?

Ile jest szynki w szynce? Wędliny domowe, tradycyjne czy jeszcze istnieją?

Czy wiesz, że co dziesiąty Polak jest wegetarianinem, a tyle samo młodych osób deklaruje, że w przyszłości całkowicie zrezygnuje z jedzenia mięsa a tym samym wędlin? 

Świadomość polskiego społeczeństwa w kwestii codziennych nawyków żywieniowych zmienia się pozytywnie. Doskonale zdajemy sobie sprawę, jak wysoce przetworzone jest mięso i wędliny serwowane w supermarketach. Nie godzimy się na kiepską jakość pożywienia, wiemy, jak niekorzystnie wpływa ono na funkcjonowanie naszego organizmu.

Przeciętny Polak zjada średnio nawet 80 kilogramów mięsa rocznie. To nadal ogromna ilość, jeśli pod uwagę weźmiemy dane statystyczne mówiące o spożyciu tego rodzaju produktów spożywczych w całej Unii Europejskiej. Co więcej, eksperci do spraw żywienia potwierdzają, że wartościowa, odpowiednio zbilansowana dieta przewiduje jedzenie mięsa jedynie 3 razy w tygodniu, a każda porcja powinna wynosić około 200 gram. 

Trzeba przy tym uwzględnić, że mięso ma być najlepszej jakości, głównie z hodowli ekologicznych. Czy właśnie takie jest to serwowane w polskich sklepach? Czy znajdziemy tam wędliny tradycyjne lub często poszukiwane wędliny domowe (lub swojskie)?

wędliny tradycyjne

Przemysł mięsny w Polsce a jakość wędlin

Niestety, większość producentów serwuje swoim klientom mięso z toksycznymi dodatkami. Uznaje się, że jeśli rzeczywiście konsument chce mieć pewność najwyższej jakości spożywanej szynki, powinien zrobić ją samodzielnie według tradycyjnej, regionalnej receptury. 

Okazuje się jednak, że nie liczy się sam sposób wędzenia wędlin, ale też pochodzenie mięsa. To, które pochodzi od zwierząt hodowlanych, tuczonych paszą na bazie antybiotyków, sterydów i chemicznych mieszanek, nigdy nie będzie zdrowe. 

Nie da się ukryć, że większość producentów stawia na ilość, a nie jakość. W najlepszym przypadku podwaja się wagę mięsa wodą. Smak natomiast wzmacniany jest konserwantami, glutaminianem sodu, który dodatkowo wzmaga apetyt, a nawet uzależnia. Ostateczny kolor słabej jakości mięsa czy finalnych wędlin poprawia się zaś sztucznymi barwnikami, a zapach chemicznymi aromatami.

Jakość wędliny również pozostawia wiele do życzenia. Te najtańsze to mix mięsa oddzielanego mechanicznie. W zakładach produkcyjnych mieli się skóry zwierzęce, szpik kostny, ścięgna, a objętość finalnego produktu zwiększa się dodatkowo substancjami żelującymi bądź skrobią.

Przemysł mięsny poszedł o krok dalej. Konsumentom nie tylko trudno znaleźć wędliny tradycyjne, które zostały stworzone z najlepszego mięsa, zgodnie z dawną sztuką robienia tego typu produktów spożywczych, ale bardzo często wprowadzani są w błąd. Producenci doskonale znają potrzeby swoich klientów, wiedzą, jak bardzo smakosze mięsa tęsknią za polskim, tradycyjnym, przede wszystkim dobrym jadłem. Stąd nazewnictwo wędlin, które może sugerować ich najlepszą jakość – wiele osób nabiera się na nazwy, takie jak „szynka tradycyjna”, „kiełbasa jak za gierka”, „schab domowy”. Bardzo często dobra pozostaje jedynie nazwa…

Wędliny tradycyjne  – gdzie znaleźć dobrej jakości wędliny?

Rzeczywiście najlepiej byłoby samodzielnie hodować zwierzęta, a później przyrządzać wędliny, by mieć pewność co do najlepszej ich jakości. Okazuje się jednak, że nie wszyscy producenci takich wyrobów spożywczych stawiają na ilość i przyczyniają się do otyłości oraz licznych chorób polskiego społeczeństwa.

Są i tacy, którzy odgadują potrzeby żywieniowe i naprawdę wybierają jakość. Wędliny domowe można kupić i cieszyć się ich swojskim smakiem.

Jak dokonywać takiego zakupu, aby kupić zdrowe, wędliny i mieć gwarancję spożywania mięsa bez „E” i innych chemicznych substancji oraz zamienników?

Przede wszystkim warto sprawdzić, jak działa producent. Ci, którym zależy na jakościowych produktach, stałych klientach i satysfakcji, nie ukrywają swojej historii oraz procesu powstawania wyrobów.

Najczęściej są to lokalne przetwórstwa, niewielkie manufaktury, które prowadzone są nie tylko dla zysku, ale też w celu realizacji życiowej pasji. Dla nich liczy się zadowolenie klienta, a działalność prowadzona jest zgodnie z nurtem ekologiczności.

Klienci muszą wiedzieć, że zawsze mają prawo zapytać – nie tylko o szczegółowy skład wyrobu mięsnego (taki musi znaleźć się na etykiecie zamieszczanej przez producenta), ale również pochodzenie samego mięsa. Świadomy konsument chce wiedzieć, co konkretnie znajduje się na jego talerzu, a niemałe przecież pieniądze chce wydawać dzisiaj na najlepszą jakość wędlin.

wędliny domowe

Czym wyróżniają się wędliny domowe robione według tradycyjnych przepisów, bez sztucznych dodatków?

Doskonały smak, naturalny aromat, kruchość, ale przede wszystkim ich świeżość, która zostaje zachowana o wiele dłużej.

Pamiętajmy, że jedzenie mięsa nie musi być całkowicie wykluczane, ale należy postawić na to mięso, które jest najlepszego gatunku. Rezygnacja z wyrobów mięsnych wysoce przetworzonych przyczyni się do minimalizowania nie tylko otyłości wśród polskiego społeczeństwa, ale również niwelowania schorzeń miażdżycowych, chorób serca czy nowotworów.

Postawienie na wędliny tradycyjne, przyrządzone z mięsa ekologicznego i bez chemicznych dodatków to zresztą nie tylko dbałość o zdrowie, ale również prawdziwa uczta dla naszego podniebienia.

Warto jeść smacznie, tym bardziej że udaje się to połączyć z najlepszą jakością produktów spożywczych!

Dodaj komentarz